“Μην πυροβολείτε τον κοινοβουλευτισμό” διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δήλωση του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία εξέτασε το νομοσχέδιο για τα λόμπι και τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών. Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι στόχος της Επιτροπής είναι πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής να αποτελούν νομοθεσίες οι εισηγήσεις της GRECO που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Βουλής.
Νομοσχέδιο για τα λόμπι
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για Διαφάνεια στις Διαδικασίες Λήψης Δημόσιων Αποφάσεων και Συναφών Θεμάτων που σχετίζεται με τη δημιουργία λόμπι και την υποχρέωση των αξιωματούχων του κράτους, τόσο της νομοθετικής όσο και της εκτελεστικής εξουσίας, να κοινοποιούν τις επαφές τους όταν γίνονται με ανθρώπους που εκφράζουν οικονομικά συμφέροντα, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή κινείται με βάση το ιρλανδικό μοντέλο.
Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται ακόμα αρκετή επεξεργασία και για να μπορέσει να ψηφιστεί πρέπει να μπορέσει και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να ολοκληρώσει τη συζήτηση του συναφούς νομοσχεδίου για τη διαφάνεια.
Ανέφερε ότι αν η Επιτροπή Θεσμών ολοκληρώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου πριν η Επιτροπή Νομικών ολοκληρώσει με το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια, η Επιτροπή Θεσμών θα παρκάρει το νομοσχέδιο για τα λόμπι ώστε να ψηφιστούν σε νόμους μαζί.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι έγινε στην Επιτροπή Θεσμών μία γενική επί της αρχής συζήτηση στο πλαίσιο της οποίας ακούστηκαν όλες οι εισηγήσεις από όλους τους Επιτρόπους, τον Γενικό Ελεγκτή και άλλους που είχαν προσκληθεί να διατυπώσουν τις απόψεις τους, η οποία είχε στόχο να διαμορφωθεί το κείμενο και οι πρόνοιες του νομοσχεδίου στη βάση των κυπριακών δεδομένων, έχοντας ταυτόχρονα υπόψη αυτό που ισχύει και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες.
Είπε ότι το αναθεωρημένο κείμενο νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Θεσμών, έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, τους ενδιαφερόμενους Επιτρόπους, τον Γενικό Ελεγκτή, προσθέτοντας ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ήδη απέστειλαν τις θέσεις τους και θα γίνει νέα προσπάθεια από το Υπουργείο να ενσωματωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου οι απόψεις που κρίθηκαν θετικές.
Πρόσθεσε ότι με την περαιτέρω επεξεργασία σκοπός είναι να καταστεί πιο ξεκάθαρος ο στόχος και το πεδίο δράσης του νομοσχεδίου με κυρίαρχο ζητούμενο τη διαφάνεια, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ποιους, οι αξιωματούχοι που εκλέγουν, συναντούν, από ποιους δέχονται πιέσεις και εισηγήσεις για συγκεκριμένα θέματα που μπορεί να είναι νομοθετικά, ή κυβερνητικά προγράμματα, για προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Διευκρινίζοντας ότι δεν δαιμονοποιούμε τα λόμπι καθώς είναι μια κατάσταση που υπάρχει παντού, είπε ότι δεν είναι κακό κάποιος να συναντά αξιωματούχους κράτους και να εξηγεί τις θέσεις του όσον αφορά τα συμφέροντα του και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του κράτους ώστε να εξυπηρετηθεί και ο ίδιος. Επεσήμανε ότι συνιστά ταυτόχρονα υποχρέωση των αξιωματούχων να κοινοποιούν στους πολίτες τις επαφές ώστε να μπορούν να κρίνουν ότι η συγκεκριμένη πολιτική διαμορφώθηκε επειδή ήταν προς όφελος των πολιτών και του κράτους και όχι απλώς επειδή συνέφερε ένα συγκεκριμένο επιχειρηματία ή ένα γραφείο προώθησης των συμφερόντων του.
Ο κ. Ζαχαρίου συνεχίζοντας σημείωσε ότι θέλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη του συνταγματικού δικαιώματος των Βουλευτών να είναι μαζί με τους πολίτες, να ακούνε τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους και για αυτό περιλαμβάνονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις ώστε και οι συνταγματικές διατάξεις να τηρούνται και η διαφάνεια, ως ζητούμενο, να είναι δεδομένη.
Ερωτηθείς ποιος θα ελέγχει τη δράση των λόμπι, ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι θα υπάρχει ένα σώμα στο οποίο θα εγγράφονται οι λομπίστες και οι εταιρείες λόμπι. Τόνισε ότι θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν ώστε να μπορούν να συναντούν αξιωματούχους.
Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως όταν ο αξιωματούχος δεχθεί επίσκεψη ή διευθετήσει συνάντηση με τους συγκεκριμένους επαγγελματίες προώθησης συμφερόντων εταιρειών ή επιχειρήσεων, θα πρέπει να αναρτά τη συνάντηση αυτή, με περίληψη, στο περιεχόμενο της οποίας θα περιλαμβάνει τα διαμειφθέντα, ώστε να παρακολουθείται κάθε κίνηση.
Πρόσθεσε πως για τους Βουλευτές η ανάρτηση θα γίνεται στην ιστοσελίδα της Βουλής, ενώ για τους άλλους αξιωματούχους ενδέχεται είτε να ρυθμιστεί με νόμο, ή μέσα από το νομοσχέδιο ή και δευτερογενή νομοθεσία (κανονισμούς).
Διευκρίνισε πως εξαιρούνται από αυτό το πεδίο οι απόψεις που εκφράζονται στο πλαίσιο συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, απόψεις και εισηγήσεις που εκφράζονται από εργοδοτικές, ή συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς συνιστούν τους κοινωνικούς εταίρους και είναι η αρμοδιότητα τους να συνδιαλέγονται με τους κρατικούς αξιωματούχους.
Συνεχίζοντας να παρέχει διευκρινίσεις ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι και άλλες επαγγελματικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί εταίροι δεν θα υποχρεούνται να εγγραφούν ως λομπίστες ωστόσο η υποχρέωση των αξιωματούχων να ανακοινώνουν συναντήσεις και επαφές μαζί τους θα συνεχίσει να υφίσταται.
Ερωτηθείς αν αφορά Υπουργούς ή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι όπως είναι το κείμενο του νομοσχεδίου σήμερα περιλαμβάνει την υποχρέωση αυτή για τους πάντες.
Ερωτηθείς εάν ο προωθούμενος νόμος θα περιλαμβάνει και ποινές είπε ότι σίγουρα θα περιέχονται ποινές, αλλά διευκρίνισε, στο παρόν στάδιο η συζήτηση βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης αυτών των προνοιών.
Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε πως το σώμα του οποίου προεδρεύει προέβη στην τελική τοποθέτηση επί του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών, ο οποίος θα έχει ισχύ δευτερογενούς νομοθεσίας και επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι «τα οίκου μας αρχίσαμε να τα διορθώνουμε».
Αφού υπενθύμισε πως η συζήτηση στην Επιτροπή άρχισε επί κειμένου έκτασης πέραν των 150 σελίδων είπε πως μετά από μελέτη του κώδικα που ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και κρατών εκτός της ΕΕ, κατέληξε σε κώδικα δεοντολογίας 7-8 σελίδων.
Πρόσθεσε πως είναι απλός, βατός, κατανοητός ώστε κάθε βουλευτής μαζί με όλα τα έγγραφα που θα παραλαμβάνει με την εκλογή να παραλαμβάνει και τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Ανέφερε περαιτέρω ότι ο Κώδικας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, μετά την έγκριση του από τη Βουλή και τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα και θα έχει ισχύ δευτερογενούς νομοθεσίας.
Περαιτέρω ανέφερε ότι ο Κώδικας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί ένας Βουλευτής ώστε να συνιστά θετικό παράδειγμα στην κοινωνία, δηλαδή τη συμπεριφορά στις συνεδρίες των Επιτροπών, τη δήλωση των συμφερόντων του, το ασυμβίβαστο, τυχόν αποδοχή δώρων, ταξίδια στο εξωτερικό και όλο το φάσμα κίνησης και εργασίας του βουλευτή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το Κοινοβούλιο τυγχάνει λανθάνουσας κρίσης από την κοινωνία καθώς έχει διασπαρεί το μήνυμα ότι όσοι καταλαμβάνουν βουλευτική έδρα αποσκοπούν «να κάνουν λεφτά, να φάνε λεφτά» και ότι βρίσκονται στη Βουλή έχοντας μόνη έγνοια τρόπους και νόμους μέσα από τους οποίους θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.
Πρόσθεσε πως όσοι ασχολούνται και βιώνουν τα κοινοβουλευτικά δρώμενα μπορούν να διαπιστώσουν ότι στα κοινοβουλευτικά έδρανα βρίσκονται και αξιόλογοι άνθρωποι που έγνοια έχουν να προσφέρουν στα κοινά.
Τόνισε περαιτέρω ότι με το έργο της η Επιτροπή Θεσμών θέλει να στείλει το μήνυμα «Μην πυροβολείτε τον Κοινοβουλευτισμό» καθώς ο κοινοβουλευτισμός συνιστά το θεμέλιο της δημοκρατίας.
Πρόσθεσε πως οι βουλευτές, με τα λάθη τους, που δεν είναι λίγα, είναι οι εκπρόσωποι του λαού και της κοινωνίας, αυτοί που μεταφέρουν τις αγωνίες και τις έγνοιες των απλών πολιτών και είναι αυτούς που τον Μάη μπορούν οι ψηφοφόροι να στείλουν σπίτι τους και να τους αλλάξουν. Σημείωσε ότι δεν μπορεί όλοι να είναι απατεώνες και κάλεσε του πολίτες να μην ισοπεδώνουν αλλά να αναζητήσουν και να αναδείξουν τους αξιόλογους, συνεπείς και έντιμους.
Αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών που άπτονται των εκθέσεων της Επιτροπής GRECO
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει σε σχέση με τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Επιτροπής GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης λέγοντας ότι το ένα ζήτημα αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς έγκριση την ερχόμενη εβδομάδα.
Συνεχίζοντας είπε πως το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό που ρυθμίζεται με τη νομοθεσία για τα λόμπι και το τρίτο ζήτημα αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες.
Πρόσθεσε πως η συζήτηση της τροποποίησης της νομοθεσίας για το Πόθεν Έσχες άρχισε και θα συνεχιστεί στην προσεχή εβδομάδα με στόχο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής για τις εκλογές.
Επεσήμανε, ταυτόχρονα πως οι εργασίες της Βουλής τελούν υπό την αίρεση των διαταγμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενδεχόμενων lockdown.
Πηγή: ΚΥΠΕ